Dostupni linkovi

Merkel: Naći rešenje krize koje neće štetiti Rusiji


Nemačka kancelarka Angela Merkel, izjavila je da se zalaže za rešenje ukrajinske krize koje neće štetiti Rusiji, a koje ukrajinski građani sami moraju da izaberu.

Merkelova je to rekla za televiziju ARD, u svom tradicionalnom letnjem intervjuu, prenosi AFP.

Intervju je usledio dan nakon posete Kijevu, a uoči teških razgovora predviđenih za utorak između ukrajinskog predsednika Petra Porošenka i ruskog predsednika Vladimira Putina, na kojem će učestvovati i zvaničnici EU.

Merkelova pozdravlja taj sastanak, koji treba da se održi u Minsku, ali upozorava da on verovatno neće rezultirati nekim "odlučnim napretkom".

"Dijaloga mora da bude. Samo političko rešenje je moguće. Za ovaj konflikt neće biti vojnog rešenja", istakla je nemačka kancelarka, dodajući da Ukrajincima mora da bude dozvoljeno da izaberu sopstvenu sudbinu, na isti način kao što su to uradili Nemci posle ujedinjenja 1990. godine.

U subotu je zamenik nemačke kancelarke Zigmar Gabrijel natuknuo kako bi stvaranje federalne Ukrajine bilo jedino održivo rešenje za tamošnju krizu.

Merkelova napominje da, ukoliko bi se Ukrajina opredelila za pridruživanje Evroazijskoj uniji, zajedno sa Belorusijom, Kazahstanom i Rusijom, EU ne bi od toga pravila "veliko pitanje".

Nemačka kancelarka naglašava i kako EU želi "razumne odnose" s Moskvom.

XS
SM
MD
LG