Dostupni linkovi

Dva zemljotresa kod vulkana na Islandu


Dva zemljotresa jačine preko 5 stepeni Rihtera potresla su u nedelju Bardabunga vulkan na Islandu. Islandska meteorološka služba saopštila je da je smanjen nivo upozorenja na narandžasti pošto nije bilo znakova o vulkanskoj aktivnosti u Bardarbungu.

Meteorološke službe na Islandu zabeležile su rano jutros dva zemljotresa, jedan jačine 5,3 i drugi jačine 5,1 stepena Rihtera, prenosi AP.

Tokom protekle sedmice zabeleženo je na hiljade manjih potresa ispod površine ogromnog Vatnajokull glečera.

Naučnici su u subotu izvestili o manjoj erupciji, koja nije bila vidljiva na površini leda.

Zvaničnici su zbog aktivnosti vulkana, iz predostrožnosti podigli nivo upozorenja na crveni i zabranili letove u zoni od 185 km do 260 kilometara oko epicentra.

Crveni nivo upozorenja najveći je na skali od pet a povećana seizmička aktivnost vulkana registrovana je od 16. avgusta.

Početkom sedmice, vlasti su, iz predostrožnosti, evakuisale nekoliko stotina ljudi s visoravni severno od Vatnajakula.

Ta oblast je nenaseljena, ali je omiljena za izlete.

Evakuisani su turisti iz oblasti severno od vulkana Bardarbunga, a vlasti su saopštile da su odlučile da ne evakuišu stanovnike obližnjih oblasti, s tim što ih pozivaju da budu na oprezu i imaju uključene mobilne telefone sve vreme.

Oko vulkana nema naselja, ali njegovu okolinu leti posećuju često lovci i turisti, navode agencije.

Vulkanska aktivnost na Islandu je 2010. godine uzrokovala međunarodni avio-haos jer je zbog pepela u vazduhgu bilo otkazano više od 100.000 letova, a gubici su iznosili približno 1,7 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG