Dostupni linkovi

Merkel: Priznavanje prisvajanja Krima ugrozilo bi čitavu Evropu


„Kako bi se Krim vratio Ukrajini, potrebno je strpljenje i mnogo napora“, izjavila je u Kijevu nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Često je, kada se rešavaju politička pitanja, potrebno vrlo mnogo strpljenja i napora", rekla je Merkel na konferenciji za novinare, a prenosi Ukrinform.

Prema njenim rečima, prisvajanje Krima od strane Rusije je izvršeno uz kršenje teritorijalne celovitosti, navela je ukrajinska državna agencija.

"Ukoliko priznamo takav princip, tada u čitavoj Evropi može tako nešto da se desi. Tada se neće raditi samo o Krimu i Ukrajini, već tada za svaku evropsku zemlju mogu da se osporavaju određene teritorije, određene oblasti, što bi narušilo mirnu koegzistenciju u Evropi", rekla je Merkelova na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

Nemačka kancelarka je, kako prenosi agencija UNN, rekla da je sledeći potez očuvanje Donjecka i Luganska u sastavu Ukrajine.

Porošenko je Merkelovoj zahvalio na toj poziciji, navodi ta agencija.

UNIAN je preneo da je Merkelova izrazila nadu da će susret Porošenka sa liderima Evroazijske trojke koju čine Rusija, Belorusija i Kazahstan, uz učešće predstavnika Evropske komisije, 26. avgusta u Minsku, doprineti rešavanju krize na istoku Ukrajine.

Nemačka kancelarka je u Kijevu izjavila i da ne može da isključi mogućnost da će Rusiji zbog ukrajinske krize biti uvedene nove sankcije.

XS
SM
MD
LG