Dostupni linkovi

Zatvorska kazna za skrivače oboljelih od ebole


Parlament Sjera Leonea usvojio je zakon kojim se propisuje kazna zatvora od dvije godine za svakog ko bude uhvaćen da je krio oboljelog od ebole.

Poslanica Ansumana Džajah Kajkaj rekla je da je u petak usvojena mjera bila neophodna jer neke porodice odbijaju da potraže ljekarsku pomoć za svoje oboljele rođake.

Svjetska zdravstvena organizacija je saopštila da je u Sjera Leoneu ebolom inficirano 910 ljudi, od kojih su 392 osobe umrle.

U cijeloj zapadnoj Africi, najviše pogođenoj epidemijom ebole, inficirano je 2.615 osoba, od čega je 1.427 umrlo.

Agencija UN za zdravlje navela je u petak da je ukupan broj oboljelih i umrlih najvjerovatnije veći nego što je poznato, jer mnoge porodice kriju pacijente, u strahu da će biti odbačene od društva pošto se sazna da je neko od njih zaražen tim opakim virusom.

Izolacija pacijenata oboljelih od ebole je od ključnog značaja za usporavanje širenja bolesti, jer bolesni ljudi mogu da zaraze zdrave putem tjelesnih tečnosti - krvi, znoja ili urina.

Ne postoji zvanično priznati lijek ili vakcina za tu opaku bolest, čiji su početni simptomi groznica, grlobolja, bol u mišićima i glavobolja, da bi u kasnijoj fazi bili praćeni mučninom, povraćanjem, dijarejom i otkazivanjem rada jetre i bubrega. U nekim slučajevima bolest može da bude praćena krvarenjem, i spoljašnjim i unutrašnjim.

XS
SM
MD
LG