Dostupni linkovi

Ruski konvoj stigao u Lugansk


Svi kamioni sa ruskom humanitarnom pomoći koji su danas ušli u Ukrajinu stigli su u petak uveče u Lugansk i sada je u toku istovaranje robe, saopštio je predstavnik za medije samoproklamovane Luganske Republike.

Čim istovarimo svu pomoć, počeće njena raspodela stanovnicima Luganska, rekao je portparol Gradskog veća, ne isključujući mogućnost da jedan deo pomoći kasnije bude prosleđen u Donjeck.

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije uputilo je 12. avgusta 270 kamiona sa hranom, lekovima, generatorima i vrećama za spavanje stanovništvu na istoku Ukrajine, ali vlasti u Kijevu do danas nisu dali dozvolu za njihov ulazak u zemlju, pa je Moskva jednostrano odlučila da konvoj pređe granicu i uputi se ka odredištu.

Informaciju da su kamponi stigli u Lugansk preneo je i AP, čiji reporter sa lica mesta navodi da je grad u rukama pobunjenika, iako je proteklih dana Kijev tvrdio da je vojska uspela da zauzme njegov veći deo i da se u centru vode ulične borbe.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je ranije danas da je ulazak ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu predstavlja kršenje međunarodnog zakona i pozvao Moskvu da vrati situaciju u međunarodne pravne okvire.

XS
SM
MD
LG