Dostupni linkovi

Proglašena epidemija zarazne žutice u Skoplju i Štipu


U Skoplju i Štipu je proglašena epidemija zarazne žutice, saopštilo je makedonsko ministarstvo zdravlja.

Za razliku od Skoplja, gde je javnost obaveštena o izbijanju epidemije obaveštena u četvrtak i gde je objavljeno da su 66 osobe zaražene hepatitisom A, u Štipu je Centar za zaštitu zdravlja pre dva dana proglasio epidemiju, ali nije nikoga obavestio.

Direktor Centra za javno zdravlje Štip, Velik Grkov kaže da su hospitalizovana 24 od 26 ljudi zaraženih hepatitisom.

"U Štipu je proglašena epidemija hepatitisa A. To znači da je povećan broj zaraženih u odnosu na prethodni period. S druge strane, to znači i strože mere kako bi se sprečila pojava novih bolesti, higijena, temeljno pranje povrća i voća", kaže Grkov.

U Štipu su od danas epidemiolozi Instituta za javno zdravlje u Skoplju, koji bi trebalo da pomognu u otkrivanju izvora bolesti.

Prema recima dr Žarka Karadžovski, direktora Instituta, ne postoji nijedan centar zaraze u Štipu. Voda definitivno nije jedan od njih tvrdi Karadžovski.

U Skoplju, prema Centru za javno zdravlje, najveći broj slučajeva - 21, je u romskom naselju Šuto Orizari, u Aerodromu je devet, osam u Karpošu, sedam u Centru, šest u albansko naselje Cair, pet u Kiseloj vodi, po tri u Gazi Baba i Gorce Petrov i dva slučaja u Butel.

Kao mogući uzrok infekcije, Centar je naveo intenzivne kiše, oluje, skupljanja atmosferske vode, i delimični odliv kanalizacione mreže u opštinama u kojima je registrovana većina obolelih, ali i nedovoljnu ličnu higijenu i nepravilno pranje svežeg voća i povrća pre jela.

XS
SM
MD
LG