Dostupni linkovi

EU, NATO, Pentagon zabrinuti zbog konvoja, Merkel razgovarala sa Putinom


EU žali zbog upada ruskog konvoja u Ukrajinu i poziva Rusiju da obustavi odluku.Portparol visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, Sebastian Brabant reako je da je u skladu sa međunarodnim pravilima kovoj trebalo da prati Međunarodni crveni krst

"Mi duboko žalimo zbog odluke Rusije da uđe sa humanitarnom pošiljkom u ukrajinsku teritoriju bez pratnje Međunarodnog crvenog krsta i pristanka ukrajinskih vlasti.Ovo je za nas jasno nasilje nad ukrajinskom granicom i protivno je sporazumima koje smo dogovorili između Ukrajine, Rusije i Međunrodnog crvenog krsta, rekao je Brabant

"Mi apelujemo na Rusiju da opozove svoju odluku", takođe je poručio EU zvaničnik i pozvao Ukarjinu sa druge strane na maksimalanu uzdržanost.

Ruski kovnoj od više od 90 kamiona jutros su bez saglasnosti Ukrajine i pratnje Međunarodnog crvenog krsta ušli u Ukrajinu na teritoriju koja je trenutrno pod kontrolom proruksih separatista.

Šef ukrajinske Nacionalne službe sigurnosti, Valentin Nalivajčenko ulazak ruskog konvoja kaminiona nazavo je "direktnom invazijom" Rusije na Ukrajinu, ali je najavio da neće imati nikakvu kontrareakciju da bi izbjegli provokacije.

Penatgon je dans saopštio da su "veoma zabrinuti zbog kretanja ruskog konvoja kroz Ukrajinu.Pentagon je istovremno saopštio da apeluju na Moskvu da povuče ovu odluku odmah.

A generalni sekretar NATO-a, Anders Fogh Rasmusen saopštio je da alijansa prati alarmantno gomilanje ruskih kopnenih i zračnih trupa u blizini Ukrajine.

"Takođe smo vidjeli transfer ogromnih količina nasavremnijeg naoružanja , uključujui tenkove, nosače vojnih vozila i artiljeriju kod separtističkih grupa na istoku Ukrajine" naveo je Ramusen u saopštenju.

Rasmusen je dodao da Rusija nastavlja sa eskalacijom krize na istoku Ukrajini i da to može voditi daljoj izolaciji Moskve.

Istovremeno je saopšteno da su danas telefonski razgovarali njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin, o kako je navedeno mogućim koracima koje bi i Njemčka i Rusija mogle da preduzmu u cilju brzog okončanja sukoba na istoku Ukrajine i uspostavljanju internog dijaloga u Ukrajini" navedeno je u saopštenju iz Kremlja.

Putin je rekao njemačkoj kancelarki da se odlučio na slanje humanitarnog konvoja u Ukarjinu jer više nijesu mogli da čekaju na davanje zelenog svjetla iz Kijeva.

XS
SM
MD
LG