Dostupni linkovi

Dačić:Srbija će usklađivati svoju spoljnu politiku sa EU


Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer nazvao je danas impresivnim dosadašnje reforme u Srbiji, dok je šef diplomatije Srbije Ivica Dačić ocijenio da su odnosi s Njemačkom od vitalnog značaja za Srbiju i poručio da Berlin može da računa na Beograd.

Štajnmajer je, na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka s Dačićem u Berlinu, odao Srbiji priznanje za sve što je učinila na razvoju dobrosusjedskih odnosa u regionu.

Njemačka je, prema njegovim rečima, s velikom pažnjom pratila dug put transformacije društva i države, koji su omogućili unapređenje odnosa sa zemljama zapadnog Balkana.

Govoreći o predstojećoj konferenciji u Berlinu, Štajnmajer je rekao da će to biti prilika za zemlje regiona ne samo da predstave dosadašnje rezultate, već i da razmijene mišljenja o mogućnostima buduće saradnje.

Dačić je ocijenio da su odnosi s Njemačkom od vitalnog značaja za Srbiju, koja će, kako je naglasio, naporno i predano raditi na uspostavljanju što boljih odnosa i bliže saradnje.

Dačić je izjavio da Srbija ne koristi situaciju između Moskve i Brisela za promovisanje svojih preduzeća ili preuzimanje poslova evropskih kompanija u Rusiji, ali i da nije u poziciji da uvede sankcije Rusiji.

"Mi smo svjesni svojih obaveza i želimo da budemo dio evropske porodice... Mi ćemo, kako ide proces integracija, usaglašavati svoju spoljnu politiku sa EU", rekao je Dačić.

Dačić je istakao da spoljna politika Srbije nije usmjerena ni protiv koga i da Srbija ne koristi sankcije koje su Brisel i Moskva uzajamno uveli kako bi promovisala svoja preduzeća ili preuzela poslove evropskih kompanija u Rusiji.
"Srbija nije toliko moćna ni velika da preuzme posao neke velike kompanije sa Zapada", kazao je šef srpske diplomatije.

Šefovi diplomatija zemalja članica EU poručili su u petak da Brisel očekuje od zemalja kandidata da ne iskoriste evropske sankcije Rusiji kako bi povećale sopstveni izvoz.

XS
SM
MD
LG