Dostupni linkovi

Još dva smrtna slučaja od ebole u Nigeriji


U Nigeriji su potvrđena još dva slučaja ebole, ali su ovo prve inficirane osobe koje nisu bile u direktnom kontaktu sa zaraženima iz Liberije.

Nigerijski ministar zdravlja Onjebuči Čukvu rekao je da su zaražena lica supružnici pacijenata koji su bili u direktnom kontaktu sa Patrikom Sojerom.

On je prošlog mjeseca doletio u Nigeriju i prije smrti zarazio 11 ljudi, među kojima i supružnike novih zaraženih, koji su takođe preminuli.

Uz ova dva nova slučaja broj potvrdjenih slučajeva ebole u Nigeriji porastao je na 14 u koje se ubraja i putnik koji je donio virus u Nigeriju.

Čukvu je rekao da je pet pacijenta umrlo, pet se oporavilo, a četiri su na liječenju u Lagosu.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da je napravila nacrt strateškog plana za borbu protiv ebole u zapadnoj Africi u narednih šest do devet mjeseci, što znači da ne očekuje da će epidemija biti zaustavljena ove godine.

"SZO radi na mapi puta za ebolu, što je operativni dokument o borbi protiv ebole. U njemu su sadržani detalji strategije koju će SZO i partneri primenjivati u narednih šest do devet mjeseci", izjavila je portparolka SZO Fadela Čaib na konferenciji za novinare u Ženevi, prenosi Reuters

Na pitanje da li to znači da SZO očekuje da će epidemija, koja sada vlada u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu, trajati i 2015, ona je rekla: "Iskreno, niko ne zna kada će proći ova epidemija ebole".

Od ebole je umrlo oko dvije trećine oboljelih tokom protekle četiri decenije, a u čak dvije epidemije stopa smrtnosti je bila skoro 90 odsto.

XS
SM
MD
LG