Dostupni linkovi

Vučić odgovara EU zbog demarša Srbiji


Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić održaće u petak konferenciju za novinare povodom demarša Evropske unije upućenog Srbiji.

U Vladi Srbije potvrđeno da je demarš stigao, dok u sedištu EU u Briselu beogradskom Tanjugu nisu mogli da potvrde da je Srbiji upućen demarš, ali su zvaničnici Unije upućivali na zaključke sa nedavno održanog sastanka šefova diplomatija EU, u kojima se treće zemlje i zemlje kandidati pozivaju da ne koriste ruski embargo protiv evropskih proizvođača.

"Evropska unija žali zbog objave mera Ruske Federacije o zabrani uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz Evropske unije. Da bi se obezbedilo jedinstvo međunarodne zajednice i poštovanje međunarodnog prava, Evropska unija očekuje od trećih zemalja i zemalja kandidata da se uzdrže od mera koje su usmerene na iskorišćavanje novih trgovinskih mogućnosti nastalih nakon uvođenja ovih mera", navodi se u tački 11 zaključka sa sastanka Saveta ministara Evropske unije 15. avgusta.

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da EU od Srbije traži da državnim merama ne podstiče izvoz na štetu Unije, što će Vlada Srbije pažljivo razmotriti i o tome zauzeti stav.

"Srbija nije ni uvodila bilo kakve posebne mere kojima bi podsticala takve aktivnosti. Mi ćemo pažljivo razmotriti to obraćanje EU i o tome će vlada zauzeti stav", rekao je Dačić.

XS
SM
MD
LG