Dostupni linkovi

Danas: Poreska uprava krije podatke


Poreska uprava krije podatke o izrečenim kaznama poslodavcima na osnovu zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, piše Danas.

Obavezu zapošljavanja lica sa invaliditetom izvršavaju 6.153 poslodavca, na neki od zakonom propisanih načina, piše Danas.

Oko 5.100 poslodavaca to čini uplatom sredstava u iznosu od 50 odsto prosečne mesečne zarade u RS u budžetski fond - odgovorila je Poreska uprava na jedno od pitanja Danasa, kome je, podsetimo, upravo po tom zakonu izrečena drakonska kazna.

Sudeći prema tim podacima, optimistička procena glasi da je svaki šesti poslodavac odgovorio na zakonsku obavezu, ali kako je iz odgovora nejasno da li je 5.100 poslodavaca koji uplaćuju ušlo ili ne u ukupan broj od 6.153 pravna lica koja su ispunila obavezu prema zakonu, moguća kalkulacija je i - tek svaki deseti.

Naime, od ukupno 114.000 registrovanih preduzeća, 26.669 ima više od 20 zaposlenih i podleže odredbama ovog zakona, kao i oko 3.000 preduzetnika.
Spisku se dodaje i javni sektor, ali je tu teško utvrditi broj poslodavaca, jer vlast već duže od godinu dana bez vidljivog uspeha pokušava da prebroji ko je sve na državnim jaslama.

Prema nekim procenama, s obzirom da su u toj kategoriji državna uprava, institucije, vojska, policija, škole, zdravstvene i druge ustanove, reč je o više hiljada obveznika.

Danas navodi da nisu uspeli da saznaju da li su po visini penala u vrhu liste izrečenih kazni jer nisu dobili odgovore na sva pitanja koja su postavili Poreskoj upravi.

Poreznici su sakrili podatak o tome kojim su poslodavcima izrečene najviše, a kojim minimalne kazne ili penali i u kom iznosu.

XS
SM
MD
LG