Dostupni linkovi

Umesto baza NATO, u Poljskoj samo redovne vežbe


Poljska ne može da računa da će na predstojećem samitu NATO početkom septembra u Velsu pasti odluka o izgradnji baze na njenoj teritoriji, već samo da će se u Poljskoj redovno obavljati savezničke vojne vežbe, izjavio je poljski ministar odbrane Tomaš Šemonjak.

"Ne mislim da će se u dokumentu sa samita naći formulacija stalno vojno prisustvo", kazao je Šemonjak u intervjuu koji objavljuje današnja Žečpospolita.

Po rečima poljskog ministra, zapadni saveznici će se u Njuportu dogovoriti da u baltičkim zemljama i Poljskoj krene serija vojnih vežbi i manevara i da se tu izgradi infrastruktura i magacini koji bi bili neophodni za brzo prihvatanje snaga NATO u slučaju oružanog sukoba.

"Nama takva koncepcija odgovara. Ne pravimo od reči 'stalni' nekakav fetiš. Bolje je kada vojnici NATO koji dolaze, vežbaju sa našim nego da sede u kasarnama. Još od proleća se kod nas smenjuje 300 do 400 američkih vojnika, na jesen ćemo primiti u tri smene po 400 britanskih vojnika. Podstičemo saveznike na vojne vežbe na terenu Poljske. Savezničko vojno prisustvo se tako povećava", kazao je Šemonjak.

Poljska je, zaoštravanjem sukoba u Ukrajini i pošto je Rusija anektirala Krim, zacrtala kao cilj koji bi obnovio osećanje bezbednosti, da dobije dve motorizovane brigade NATO, najbolje američke, smeštene stalno u bazama u Poljskoj.

XS
SM
MD
LG