Dostupni linkovi

Srbija: Protest domaćih TV stanica zbog reklama na stranim kanalima


U otvorenom pismu premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, 26 TV-stanica iz Srbije izrazilo je protest što inostrani TV-programi, koji se emituju na kablovskim mrežama u Srbiji, emituju i domaće reklame, što se ocenjuje kao nezakonito.

"Kao vlasnici televizija koje prema državi ispunjavaju sve obaveze, poštuju sve zakone Srbije, zahtevamo da nam država omogući iste tržišne uslove, a istovremeno se pridružujemo naporima Vlade Srbije da se iskoreni siva ekonomija i da svi građani i institucije imaju ista prava i obaveze i budu jednaki pred zakonima ove države", navodi se u pismu TV-stanica upućenom Vučiću.

Pismo je upućeno i ministru finansija Dušanu Vujoviću i Komisiji za zaštitu konkurencije.

Vlasnici TV-stanica naveli su da, iako je stupio na snagu Zakon o elektronskim medijima, koji zabranjuje da se menja izvorni sadržaj programa, koji se u Srbiji reemituje, prekogranični kanali "i dalje čitavog dana emituju višeminutne EPP blokove".

"Prema procenama stručnjaka, više od 30 odsto ukupnog marketinškog budžeta namenjenog elektronskim medijima odlazi na račune ovih kanala čija sedišta su u inostranstvu", navodi se u pismu.

Kao kanali koji krše domaće i međunarodne propise o oglašavanju navedeni su TLC, Animal planet, Diskaveri, MTV, Univerzal, Foks, 24 Kičen, Nacionalna geografija, Histori i drugi.

XS
SM
MD
LG