Dostupni linkovi

Turska danas dobija novog premijera


Rukovodstvo turske vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) u četvrtak će birati novog šefa stranke i budućeg premijera, naslednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je izabran za predsednika Republike.

Partijski zvaničnici sastaju se danas da izaberu lidera koji će,prema oceni analitičara, biti lojalan Erdoganu, što će dozvoliti čoveku koji je dominirao turskom politikom više od jedne decenije da čvrsto drži vladu na oku.

Smatra se da je ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu najjači kandidat za to mesto. Današnja nominacija biće potvrđena na vanrednom kongresu partije 27. avgusta na kome će stranka zvanično imenovati svog predsednika koji će kasnije postati i premijer.

Predsednik Turske, po zakonu, ne može biti lider stranke, te Erdogan mora da podnese ostavku i na to mesto pre no što stupi na dužnost šefa države.

Čim stupi na dužnost šefa države, Erdogan koji će na tom mestu zameniti svog stranačkog saputnika Abdulaha Gula, očekuje se da formalno proglasi novog lidera AKP za predsednika vlade.

XS
SM
MD
LG