Dostupni linkovi

Dvadeset Palestinaca ubijeno od prekida primirja


Dva palestinska dečaka od 11 i 16 godina poginula su danas u izraelskom vazdušnom udaru na jednu kuću u centralnom delu pojasa Gaze, izjavio je portparol hitnih službi Ašraf al Kidra.

Time je broj palestinskih žrtava od propasti primirja u utorak popodne dostigao najmanje 20, preneli su izraelski mediji, pozivajući se na palestinske izvore, dok je više od 100 ljudi ranjeno.

Izraelski bezbednosni kabinet sastao se u međuvremenu da razmotri odgovor na žestoku raketnu vatru iz pojasa Gaze.

Od prekida primirja ispaljeno je više od 140 projektila preko granice. Izrael je izveo oko 100 vazdušnih udara u znak osvete za raketnu vatru.

Izraelski izvori su sinoć rekli da nisu zatvorena vrata egipatskim naporima da se uspostavi dugotrajno zatišje i da je povlačenje izraelske delegacije s indirektnih pregovora u Kairu u utorak bila neophodna mera jer je Hamas prekršio primirje.

Izrael je više puta rekao da neće pregovarati pod vatrom. Hamas je danas saopštio da je raketiranje bilo odgovor na pokušaj Izrael da ubije vođu vojnog krila Hamasa Muhameda Deifa u vazdušnom udaru, u kome su ubijeni njegova supruga i mali sin.

Egipat je izrazio duboko zeljenje što je gotovo desetodnevno zatišje okončano i najavio da će nastaviti da pokušava da osigura trajni mir.

XS
SM
MD
LG