Dostupni linkovi

Osuda ubistva američkog novinara


Međunarodni komitet za zaštitu novinara (CPJ) osudio je danas ubistvo američkog novinara Džejmsa Folija, koji je nestao u Siriji u novembru 2012. godine.

"Varvarsko ubistvo novinara Džejmsa Folija izaziva mučninu kod pristojnih ljudi. Naša saosećanja su uz Folijevu porodicu, koja je sve posvetila njegovom pronalaženju i oslobađanju", izjavila je predsedavajuća CPJ Sandra Rou.

Na kraju video snimka na kojem je prikazano ubistvo Folija, militant stoji iznad drugog američkog novinara Stivena Džoela Sotlofa koji se, takođe, vodi kao nestao. Militant, koji stoji iznad Sotlofa, zapretio je da će i on biti ubijen, ukoliko SAD ne prestanu da bombarduju položaje ekstremističke organizacije "Islamska država".

Sotlof je zarobljen nedaleko od sirijsko-turske granice 4. avgusta 2013. godine.


Prema podacima CPJ, Foli je bio jedan od najmanje 20 novinara koji se vodio kao nestao u Siriji. CPJ navodi da se, prema njihovoj statistici, širom sveta još 39 novinara vodi kao nestalo.

Od 1992. godine širom sveta poginulo je najmanje 1.070 medijskih radnika, mada CPJ smatra da je taj broj mnogo veći pošto veliki broj ubistava ostane neprijavljen.

Do sada su najsmrtonosnije godine za novinare bile 2009. i 2012. godina, kada je poginulo po najmanje 74 novinara. Od početka ove godine, poginulo je najmanje 30 medijskih radnika.

Najsmrtonosnija zemlja za novinare od 1992. godine je Irak. Druga najopasnija zemlja za obavljanje novinarskog posla su Filipini, gde je od 1992. godine poginulo 76 medijskih radnika.

XS
SM
MD
LG