Dostupni linkovi

Dačić i Lagumdžija: Odnosi Srbije i BiH u usponu


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da su odnosi Srbije i BiH u velikom usponu i da je potrebno da dinamika političkog dijaloga bude nastavljena.

Dačić je, nakon razgovora sa ministrom inostranih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom u Beogradu, rekao da je Srbija životno zainteresovana za stabilnost u BiH i da podržava evropske integracije BiH.

"Želimo dobre odnose ne samo sa Republikom Srpskom, već i sa Federacijom BiH i Sarajevom. U političkom smislu nam je potrebno što više konsultacija oko evropskih integracija, a treba da se usredsredimo i na jačanje ekonomske saradnje", rekao je Dačić novinarima.

Ističući da je poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića Sarajevu pokazatelj kakvu politiku Beograd želi da vodi prema BiH, Dačić je najavio da će on i predsednik Srbije Tomislav Nikolić u najskorije vreme posjetiti Sarajevo.

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da su BiH i Srbija izuzetno značajne za zapadni Balkan i Evropu, koja treba da bude svesna da ove dve zemlje ne sme ostaviti po strani kada je reč o evropskim integracijama.

"Ukrajina je nauk da Balkan ne treba da stagnira. Mi imamo ogromne šanse u zajedničkom nastupu, a Berlin i Brisel su nam već dali podršku u zajedničkim energetskim projektima", rekao je Lagumdžija.

On je dodao da je donatorska konferencija potvrdila da BiH i Srbija mogu biti uspešne ako nastupaju zajedno.

"Prikupljeni iznos od 1,8 milijardi evra bio bi za 25 odsto manji da donatorska konferencija nije bila zajednički organizovana", rekao je Lagumdžija.

XS
SM
MD
LG