Dostupni linkovi

Asanž napušta ambasadu kad dobije garancije da neće biti uhapšen


Pravna zastupnica osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža ocenila je u utorak da je "veoma teško" odrediti kada će Asanž napustiti ambasadu Ekvadora u Londonu zbog velikog broja sudskih procedura koje su u toku.

Bivši australijski haker izjavio je juče da će uskoro napustiti ambasadu Ekvadora u Londonu gde se nalazi 26 meseci. Asanž je demantovao tvrdnje nekih medija da ima srčanih i plućnih problema.

"Veoma je teško odrediti kada će Asanž napustiti ambasadu dok ne dobijemo garancije da neće biti izručen u SAD", rekla je njegova advokatica Dženifer Robinson za televiziju Ej-Bi-Si (ABC) u Australiji.

"Asanž će otići čim dobijemo garancije da će se poštovati uslovi koji mu omogućavaju napuštanje ambasade, a to je da će se poštovati politička azil koji ga štiti od izručivanja SAD", rekla Robinson.

Asanž (43) je u junu 2012. godine našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu kada je iscrpeo sva pravna sredstva kako bi izbegao sprovođenje švedske poternice izdate zbog optužbe za seksualno zlostavljanje dve Šveđanke.

XS
SM
MD
LG