Dostupni linkovi

Obama domaćin samita Saveta bezbednosti


Predsednik SAD Barak Obama će narednog meseca biti domaćin samita Saveta bezbednosti UN posvećenog pretnji koju predstavljaju strani teroristički borci.

SAD predsedavaju Savetom bezbednosti (SB) u septembru, a predsednik Obama je pozvao lidere 14 ostalih članica SB da prisustvuju pomenutom samitu tokom nedelje počev od 22. septembra, kada će se okupiti na godišnjem ministarskom sastanku Generalne skupštine UN, prenosi AP.

Amerikanci se nadaju da će Savet bezbednosti usvojiti rezoluciju koja se bavi fenomenom stranih terorističkih boraca. Procenjuje se da oko 12.000 njih učestvuje u sukobima u Iraku i Siriji.

Ovo će biti drugi put da Barak Obama predsedava sastankom SB. U 2009. predsedavao je sastankom posvećenom neširenju nuklearnog oružja.

U američkoj misiji pri UN ističu da problem terorista koji odlaze da ratuju u stranim zemljama nije nov, ali da je pretnja od njih danas veoma izražena.

Naglašava se da Internet i društveni mediji pružaju teroritstičkim grupama dosad nezabeležene načine promocije svoje ideologije mržnje, čime regrutuju nove sledbenike.

U petak je Savet bezbednosti usvojio rezoluciju čiji je cilj slabljenje militantnih snaga u Iraku i Siriji smanjenjem priliva stranih boraca i finansiranja iz zemalja Zaliva i iz drugih izvora.

U tu rezoluciju je uključena i "crna lista" na kojoj su šestorica ljudi optuženih za dobavljanje sredstava i organizovanje putovanja za strane teroriste koji se uključuju u Front Al-Nusra u Siriji.

Na listi za sankcije, kojima se predviđaju zabrane putovanja i zamrzavanje sredstava, našao se i portparol grupe Islamska država Abu Mohamed al Adnani.

XS
SM
MD
LG