Dostupni linkovi

Obama: U Iraku veliki napredak u borbi protiv esktremista


Predsednik SAD Barak Obama ocenio je u izjavi da je "veliki korak napred" u borbi protiv ekstremista iz oružane organizacije "Islamska država" postignut time što su oružane snage Iraka i iračkih Kurda povratile kontrolu nad
branom kod Mosula.

Govoreći u Beloj kući, Obama je rekao u ponedeljak uveče da bi, da je probijena brana na reci Tigris, u severnom Iraku, to moglo imati katastrofalne posledice "i ugroziti osoblje američke ambasade u Bagdadu".

Obama je rekao da SAD hitno šalju oružje i drugu pomoć iračkim snagama i kurdskim borcima dok pokušavaju da potisnu snage "Islamske države".

Predsednik je u nedelju obavestio Kongres SAD da će američko bombardovanje uporišta ekstremista kod brane trajati dok se ponovo ne uspostavi kontrola nad tom "centralnom infrastrukturom".

Kurdske snage su u nedelju ponovo uspostavila kontrolu nad branom hidrocentrale kod Mosula, koju su džihadisti zauzeli deset dana ranije.

Ali, u ponedeljak je saopšteno da je američka vojska izvela još 15 napada iz vazduha na položaje "Islamske države" kod brane najveće hidrocentrale u Iraku, kod Mosula.

Od 8. avgusta američke trupe su izvele 68 napada u Iraku, od kojih 35 uz pomoć kurdskih snaga i iračke vojske.

XS
SM
MD
LG