Dostupni linkovi

Primirje u Gazi produženo za još 24 sata


Primirje u ofanzivi Izraela protiv borbenog palestinskpg pokreta Hamas koje je na snazi nedelju dana u Pojasu Gaze, sporazumno je produženo za još 24 sata, saopštio je član delegacije palestinskih pregovarača u Kairu, u
ponedeljak pred ponoć po lokalnom vremenu, uoči isticanja prethodnog
primirja.

Izraelci i Palestinci su se "dogovorili da za 24 sata produže prekid vatre" u toj palestinskoj enklavi, objavio je predstavnik ne iznoseći pojedinosti iz indirektnih pregovora uz posredovanje Egipta.

I Izrael je pristao da se za 24 sata, do utorka u ponoć, produži prekid vatre koji je na snazi u pojasu Gaze, rekao je potom u Jerusalimu jedan izraelski zvaničnik koji je zahtevao anonimnost.

"Prekid vatre je produžen 24 sata na zahtev Egipta, da bi se omogućili dalji pregovori", rekao je izraelski zvaničnik.

Prethodno primirje od 72 sata koje je stupilo na snagu 11. avgusta, prošle srede je produženo za pet dana.

Tri sata pre isteka prekida vatre, premijer Benjamin Netanjahu je zapretio da će njegova vojska "svom snagom" odgovoriti ako se nastavi raketna vatra iz Gaze, kao što je bilo slučaj uoči isteka prethodna dva primirja.

Istovremeno je jedan visoki zvaničnik iz palestinske delegacije koja u Kairu pregovara o trajnom primirju, uveravao da su novi predlog egipatskih posrednika "obe strane primile sa velikom fleksibilnošću" i rekao: "Postigli smo napredak".

XS
SM
MD
LG