Dostupni linkovi

Etihad dezinfikovao avion zbog ebole


Nacionalna avio kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata saopštila je danas da je dezinfikovala jedan od svojih aviona, pošto su zdravstveni zvaničnici objavili da je moguće da je Nigerijka koja je umrla pošto je doputovala letelicom Etihad ervejza u Abu Dabi, najverovatnije bila inficirana ebolom.

Zdravstvene vlasti u Abu Dabiju saopštile su, kako je prenela državna novinska agencija VAM, da je 35-godišnja žena putovala iz Nigerije u Indiju na lečenje raka koji je metastazirao.

Njeno zdravlje se naglo pogoršalo dok je bila u tranzitu na međunarodnom aerodromu u Abi Dabiju.

Dok su lekari pokušali da je vrate u život, otkrili su znake koji nagoveštavaju moguću infekciju ebola virusom.

Suprug Nigerijke i još pet lekara koji su joj pružili pomoć na aerodromu stavljeni su u karantin, dok ne budu poznati rezultati testova. Za sada su svi oni dobrog zdravstvenog stanja i ne pokazuju znake bolesti.

SZO smatra da je rizik da obole putnici u avionu u kojem je bila inficirana osoba veoma mali.

U epidemiji ebole umrlo je do sada više od 1.100 ljudi, pretežno u tri zapadnoafričke zemlje - Gvineji, Liberiji i Sjera Leoneu, prema ciframa Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Ebola virus se prenosi direktnim kontaktom dve osobe ili kontaktom sa telesnim tečnostima inficirane osobe.

Ne postoji zvanično priznati lek ili vakcina za tu opaku bolest, čiji su početni simptomi groznica, grlobolja, bol u mišićima i glavobolja, da bi u kasnijoj fazi bili praćeni mučninom, povraćanjem, dijarejom i otkazivanjem rada jetre i bubrega.

XS
SM
MD
LG