Dostupni linkovi

U Iranu uhapšena tri novinara


Tri iranska novinara, od kojih dvojica imaju i američko državljanstvo, uhapšeni su iz bezbednosnih razloga, izjavio je danas iranski državni tužilac Golamosein Mohseni-Ejeie.

Pre manje od mesec dana, 22. jula, uhapšeni su Džejson Rezaian, dopisnik američkog lista Vašington post u Teheranu, njegova supruga i novinarka Jeganeh Salehi, i fotograf iranskih i američkih medija, koji ima državljansto i SAD i Irana.

Rezaian takođe ima i američko i iransko državljanstvo. Njegova supruga, koja radi za dnevni list The National, sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, iranski je državljanin. Ona je nedavno zatražila trajnu dozvolu za boravak u SAD.

Ovo je prvi put da je neko iz iranskog ministarstva pravde izjavio da je hapšenje novinara u vezi sa pitanjima bezbednosti, navodi agencija Frans pres. Ranije je iz ministarstva saopšteno da su hapšenja novinara u vezi sa "aktivnostima neprijatelja Irana i sa njihovim agentima".

SAD, koje od Islamske revolucije 1979. godine nemaju diplomatske odnose sa Teheranom, zatražile su oslobađanje novinara, a isto su učinili UN, udruženja za zaštitu novinara i Vašington post.

Iran, koji ne priznaje dvojno državljanstvo, saopštio je, međutim, da su hapšenja novinara unutrašnja stvar zemlje.

XS
SM
MD
LG