Dostupni linkovi

KFOR: Ukrajinci odlaze sa Kosova


Komanda Kfora u Prištini potvrdila je danas da će ukrajinski kontigent u toj mirovnoj misiji biti delimično smanjen i dodala da će taj odlazak biti kompenzovan povećanjem broja mađarskih vojnika u međunarodnim snagama.

U saopštenju se navodi da će broj ukrajinskih vojnika na Kosovu biti smanjen krajem avgusta ali da njihov odlazak neće uticati na misiju, kao i da će Ukrajina zadržati svoje prisustvo u Kforu kroz štabne oficire koji će ostati na Kosovu.

Kako je juče saopštio zamenik načelnika Uprave za saradnju i mirovne operacije Generalštaba ukrajinske vojske pukovnik Andrej Ordinovič, Ukrajina će do kraja avgusta povući 103 vojnika sa Kosova zbog potrebe učešća u operacijama protiv proruskih pobunjenika na istoku zemlje.

Kfor je naveo da je u poslednjih nekoliko meseci misija prošla kroz fazu transformacije kako bi se omogućilo da jedinice međunarodnih snaga budu sposobne za dinamičnije i proaktivnije delovanje.

"U tom kontekstu došlo je do povećanja mađarskog kontigenta", navodi se i podseća da su Mađari prisutnu u Kforu od 1999. godine.


XS
SM
MD
LG