Dostupni linkovi

Peking: Antimonopolske istrage nisu ksenofobične


Kinesko ministarstvo trgovine odbacilo je danas optužbe da su sadašnje antimonopolske istrage motivisane ksenofobijom, tvrdeći da su strane i kineske kompanije jednake prema kineskom zakonu, javlja kineska agencija Sinhua.

"Antimonopolske istrage predstavljaju važan deo napora vlade u cilju promovisanja slobodne konkurencije i zaštite potrošača", rekao je portparol kineskog ministarstva Šen Danijang.

Prema njegovim rečima, otvaranje antimonopolskih istraga je uobičajena praksa u svetu.

Njegova izjava je usledila nakon što su privredne komore u inostranstvu izrazile nezadovoljstvo antimonopolskim istragama protiv velikih stranih preduzeća kao što su Majkrosoft, Audi, BMV i Mercedes.

Šen je rekao da su strane firme odigrale važnu i pozitivnu ulogu u poslednjih 30 godina reforme i otvaranja kineskog tržzišta prema svetu i da većina njih poštuje kineski zakon.

Šen je takođe odbacio tvrdnje da je pad direktnih stranih investicija u Kini u vezi s pomenutim istragama.

Antimonopolski zakon usvojen je 2008. u Kini. Tada su svetske kompanije pozdravile zakon, uz ocenu da predstavlja korak ka boljim uslovima poslovanja u toj zemlji. Međutim, te kompanije se sada žale da se taj zakon češće primenjuje na strane nego na domaće proizvođače.

XS
SM
MD
LG