Dostupni linkovi

Papa pozvao na međukorejsko pomirenje


Papa Franjo pozvao je u ponedeljak u Seulu na pomirenje na Korejskom poluostrvu.

Korejci treba da odbace "način mišljenja koji dovodi do sumnjičenja i sukoba" i pronađu novi put na izgradnji mira, kazao je pala tokom mise u seulskoj najvećoj katedrali, kojoj su prisustvovali predsednica Park Geun-Hje i prebezi iz Severne Koreje.

Papa je izjavio da su svi Korejci "braća i sestre, članovi jedne porodice, jednog naroda. Molimo se za pojavljivanje novih prilika za dijalog, susrete i prevazilaženje razlika”.

Predstavnici severnokorejskog Katoličkog udruženja pod državnom upravom pozvani su da prisustvuju misi, ali je Pjongyang odbio tu poinudu.

Službi su takođe prisustvovale starice koje su bile prisiljavane da rade kao prostitutke za japanske vojnike tokom Drugog svetskog rata.

Misa se podudarila s početkom redovnih godišnjih velikih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD-a. Manevri nazvani "čuvar slobode Ulći" trajaće 12 dana i uključuju oko 80.000 američkih i južnokorejskih vojnika.

To je izazvalo žestoke reakcije u Severnoj Koreji, koja je u poslednjih nekoliko sedmica izvela niz proba raketama kratkog dometa - uključujući i jednu u vreme Papinog dolaska.

Dve Koreje tehnički su još u ratu nakon Korejskog rata od1950-53. godine koji je okončan primirjem ali ne i mirovnim sporazumom.

XS
SM
MD
LG