Dostupni linkovi

2.016 Palestinaca ubijeno od početka konflikta


Od početka sukoba s Izraelom 8. jula u pojasu Gaze ubijeno je 2.016 Palestinaca, od toga 541 dece i 250 žena, saopštilo je danas palestinsko Ministarstvo zdravlja. Broj stradalih je povećan jer je u međuvremenu preminuo deo ranjenih Palestinaca.

Na izraelskoj strani poginulo je 67 osoba.

U Kairu su danas nastavljeni posredni pregovori između Izraelaca i Palestinaca za postizanje trajnog prekida vatra, dok sadašnje petodnevno primrje ističe večeras u ponoć po lokalnom vremenu.

Za sada postoje male šanse za postizanje nekog rešenja pre isteka primirja jer obe strane priznaju da postoje velike nesuglasice u njihovim stavovima.

Palestinski pregovarač Kais Abdul Karim izjavio je sinoć u Kairu za Asošijeted Pres da Izrael vrši pritisak da palestinski radikalni pokret Hamas bude razoružan, dok Palestinci traže ukidanje izraelske blokade u pojasu Gaze pre završetka pregovora.

Izraelska vojska uništila je danas domove dvojice ekstremista osumnjicenih za otmicu i ubistvo tri izraelska tinejdžera što je podstaklo najnovije oružane sukobe u Gazi.


XS
SM
MD
LG