Dostupni linkovi

Asanž uskoro napušta ekvadorsku ambasadu u Londonu


Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž (Julian Ašange) objavio je ponedeljak da će napustiti ambasadu Ekvadora u Londonu "uskoro" nakon što je proveo dve godine u njoj kao politički azilant.

Govoreći na konferenciji za novinare, on nije pojasnio kada će otići, ali je kazao da to "verovatno nije" iz razloga navedenih u britanskim novinama.

U novinskim izveštajima se navodi da Asanž ima problem sa srcem i plućima, zbog boravka u zatvorenom prostoru, i da mu je potrebno lečenje.

Ekvadorski ministar spoljnih poslova Rikardo Patino izjavio je da će Ekvador "nastaviti da mu pruža zaštitu".

Ukoliko napusti ambasadu Ekvadora, od čijih vlasti je zatražio politički azil, osnivač "Vikiliksa" biće istog trena uhapšen budući da se ispred ambasade danonoćno nalazi dežurna policijska patrola koja nadgleda to diplomatsko zdanje.

Asanž se sklonio u Ambasadu Ekvadora u junu 2012. godine nakon što je sud u Londonu doneo odluku o njegovom izručenju Švedskoj, gde se suočava sa optužbama za seksualni napad.

On tvrdi da su optužbe Švedske uvod u njegovo eventualno izručenje SAD, koje ga traže zbog objavljivanja vojnih i diplomatskih podataka 2010. godine čime je naneta šteta njihovoj nacionalnoj bezbednosti.

XS
SM
MD
LG