Dostupni linkovi

Nacionalna garda angažovana u Fergusonu


Guverner Misurija Džej Nikson naredio je danas Nacionalnoj gardi u Fergusonu da pomogne policiji u obezbeđivanju reda, nekoliko časova pošto je policija upotrebila suzavac da rastera demonstrante okupljene zbog ubistva tamnoputog tinejdžera.

Nikson je u saopštenju naveo da će Nacionalna garda, koja je deo rezervnog vojnog sastava SAD, "pomoći u uspostavljanju mira i reda" u predgrađu Sent Luisa u kojem se skoro svake noći okupljaju demonstranti gnevni zbog ubistva 18-godišnjeg Majkla Brauna 9. avgusta na kojeg je pucao beli policajac.

Poslednji sukobi s policijom izbili su sinoć, istog dana kada je ministar pravde SAD Erik Holder naredio novu autopsiju nad Braunom. Preliminarni rezultati autopsije urađene na zahtev porodice pokazali su da je Braun pogođen šest puta, od čega dva puta u glavu.

Prošle noći prvobitno mirne demonstracije su brzo prerasle u novi sukob pošto su demonstranti izgurani ka kraju jedne ulice. Policija ih je terala suzavcem, a ulice su se ispraznile kada je u ponoć stupio na snagu policijski čas.

Vlasti su navele da je policija reagovala na pucnje, pljačkanje, vandalizam i "molotovljeve koktele" koje su bacali demonstranti.


XS
SM
MD
LG