Dostupni linkovi

Naređena nova autopsija ubijenog mladića u Misuriju


Ministar pravde SAD Erik Holder naredio je u nedelju ponovno izvođenje autopsije nad ubijenim afroameričkim tinejdžerom, kojeg je ubio policajac belac, a zbog čega je protekla nedelja bila obeležena protestima u predgrađu Sent Luisa, koji su povremeno bili obeleženi i nasiljem.

Naredbi ministra prethodila je prva noć tokom koje je u Fergusonu bio na snazi policijski čas, tokom koje je policija u sukobu s demonstrantima koristila oklopna vozila i suzavac, pri čemu je uhapšeno sedam osoba.

Portparol Ministarstva pravde Brajan Felon naveo je da je naredba ministra podstaknuta "vanrednim okolnostima" koje se tiču smrti osamnaestogodišnjeg Majkla Brauna, kao i zahtevom Braunove porodice.

Tenzije u Fergusonu pogoršale su se u petak uveče, pošto je policija prvo saopštila ime svog pripadnika koji je ubio Brauna a onda objavila dokumenta koji, navodno, dokazuju da je Braun opljačkao radnju pre nego što je ubijen.

Protesti traju otkako je Braunova smrt pojačala rasne tenzije između većinske afroameričke zajednice i policije Fergusona u kojoj rade većinom belci.

Policija Fergusona čekala je šest dana kako bi javnosti saopštila ime policajca koji je ubio Brauna.

XS
SM
MD
LG