Dostupni linkovi

Liberija: Strah od širenja ebole posle napada


Liberijski zvaničnici upozorili su da strahuju da bi epidemija ebole mogla da se proširi prestonicom Monrovijom, pošto je opljačkan karantin za bolesnike. Najmanje 29 osoba obolelih od te bolesti pobeglo je iz zdravstvenog centra koji je bio meta naoružanih napadača.

Neimenovani zvaničnik rekao je da vlasti strahuju da će "čitav Vest point biti zaražen", ali i da bi virus mogao da se proširi u zemlji, koja se već jedva bori da zaustavi epidemiju.

Čelnici lokalne Asocijacije medicinskih radnika su potvrdili da se napad dogodio, a Rebeka Veseh je agenciji AFP objasnila detalje.

“Provalili su vrata i upali u centar i sve opljačkali, uz povike da u zemlji nema ebole, nakon čega su gotovo svi pacijenti pobegli“, navela je Vesehova.

Upad u medicinski centar dogodio se neposredno po odluci Kenije da zatvori granice sa Liberijom, Gvinejom i Sijera Leoneom, zbog straha od širenja ebole.

Liberija je zbog epidemije uvela vanredno stanje u zemlji, a vlasti su počele radove na proširavanju jedinog zdrastvenog centra u u glavom gradu u kojem mogu da se izoluju inficirani od ebole. U toj zemlji 413 zaraženih virusom je do sada preminulo.

U Liberiji, Sijera Leoneu, Gvineji i Nigeriji od proleća je od ebole umrlo 1.145 ljudi, a još najmanje 2.127 ljudi je zaraženo.

XS
SM
MD
LG