Dostupni linkovi

Klimkin traži pomoć od EU i NATO


Ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavle Klimkin pozvao je NATO i EU da pruže vojnu pomoć ukrajinskim trupama koje se bore protiv proruskih aktivista i rekao da Alijansa mora da osmisli novu stragegiju u vezi sa Kijevom.

On je dodao da je vojna pomoć potrebna Ukrajini da bi mogla brže i lakše da djeluje na terenu.

Klimkin je u izjavi za njemačku radio stanicu "Dojčlandfunk" rekao da EU i NATO moraju da razmotre šta mogu i treba da urade ako se ne budu poštovala pravila "što je bilo slučaj sa ruskim pripajanjem Krima".

"Ovo je stvarno teško pitanje za EU i NATO. Ako oni ne mogu djeluju u slučaju da neka evropska zemlja pokrene rat u Evropi onda se postavlja pitanje o njihovoj odgovornosti kao partneru", rekao je on.

On je istakao da se Ukrajina suočava sa teškom ekonomskom sitaucijom i da joj je sada potrebna pomoć, koju će kasnije da vrati.

Osim direktne pomoći, on je dodao da je Ukrajini potrebna EU da pomogne u primjeni reformi.

Prema njegovima riječima, NATO treba da usvoji novu stragetiju prema Ukrajini,a što se tiče samita NATO u septembru on je rekao da se nada da će Kijev dobiti političku podršku, pomoć za vojnike, pomoć u vezi sa reformama i za borbu protiv terorizma i sajber kriminala.

On je dodao da sada nema govora o članstvu Ukrajine u Alijansi, jer o tom pitanju ne postoji konsenzus u samoj Ukrajini.

XS
SM
MD
LG