Dostupni linkovi

EU traži da Rusija povuče snage


Ministri spoljnih poslova EU danas su pozvali Rusiju da "odmah okonča sva neprijateljstva" na granici s Ukrajinom čija je vlada objavila da je njena vojska uništila ruska blindirana vozila koja su ušla u tu zemlju.

Na vanrednom sastanku u Briselu, sazvanom zbog kriza u Iraku i Ukrajini, ministri EU su pozvali Rusiju i da "povuče snage s granice", navodi se u njihovom saopštenju.

Ukrajinski predsednik Perto Porošenko izjavio je danas da je njegova vojska uništila veliki deo ruskog vojnog konvoja koji je prešao granicu tokom noći izmedju četvrtka i petka.

Porošenko je u telefonskom razgovoru rekao britanskom premijeru Dejvidu Kameronu da je "tokom noći uništen veliki deo tog (vojnog) materijala" na teritoriji Ukrajine. "

Odgovarajuća akcija je sprovedena protiv tog konvoja i on više ne postoji. Uništen je", rekao je predstavnik vojske na istoku Ukrajine, Andrij Lišenko.

Ukrajina je danas potvrdila da je ruski vojni konvoj upao na njenu teritoriju kod graničnog prelaza koji kontrolišu proruski separatisti, o čemu su ranije izvestili britanski mediji.

Po tvrdnjama isveštača britanskih listova Gardijan i Telegraf, 23 oklopna transportera, kamioni za prevoz goriva i druga vozila za podršku, s ruskim registarskim oznakama, prešla su granicu Ukrajine sinoć pre ponoći.

Ukrajinske vlasti su i ranije navodile da su primećivale prelazak ruskih konvoja u ukrajinske oblasti Donjeck i Lugansk, preko prelaza koje kontrolišu proruski pobunjenici.

XS
SM
MD
LG