Dostupni linkovi

Vučić obelodanio ugovore sa Etihadom i Al Rafavedom


Predsednik Vlade Srbije obelodanio je u četvrtak Ugovor sa Etihadom o preuzimanju srpske nacionalne aviokompanije JAT, uz napomenu da je to učinjeno zato što je Vlada Srbije znala sa koliko rizika se prevoze putnici, što je ilustrovao podatkom da od sedam JAT-ovih boinga 737-300 danas lete još samo četiri.

Prilikom privatizacije Jat ervejza koju je obavio Etihad, Srbija se obavezala da će investirati 42 miliona dolara dok će partner iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uložiti do 100 miliona.

Vučić je rekao da Srbija taj novac treba da obezbedi u 2014, 2015. i 2016. godini a da do sada još ništa nije uplaćeno, i dodao da se Srbija obavezala i da sanira dugove, od kojih je 80 odsto prema samoj državi, prenosi B92.

Kako je naveo, "Etihad" se obavezao da investira do 100 miliona dolara, do 40 miliona dolara dokapitalizacije.

"60 miliona je pozajmica osnivača koji mi nismo iskoristili jer očekujemo da ćemo imati profitabilnu kompaniju do kraja godine", pojasnio je Vučić.

"Mi investiramo 42 miliona dolara gotovinske uplate u naredne tri godine. Još ništa nismo uplatili. Četrdeset miliona dolara taksi koje se plaćaju aerodromu i obavezali smo se da preuzmemo dugove od kojih je 80 odsto dug prema državi. Mi smo se obavezali da preuzmemo zaostale dugove JAT-a", kaže Vučić.

Što se tiče ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta sa Al Ravafedom, Vučić kaže da je osnovana zajednička kompanija pri čemu je Al Ravafed vlasnik 80 odsto, dok Srbija ima 20 odsto vlasništva.

On je istakao da celokupnu ivnesticiju od 140,5 miliona evra obezbeđuje UAE, da Srbija nema takvu vrstu obaveze, ali da ipak zadržava 20 odsto vlasništva u zajedničkoj kompaniji koja je osnovana.

"Zajednička kompanija će raspolagati sa oko 10.000 hektara zemljišta. Kupujemo Jadar, zemljište po ceni od 10.000 evra po hektaru. Zemljšte se prodaje po ceni većim od procenjene. Bačka ad Sivac - po ceni od 7.000 evra po hektaru. Ono što je važno je da imate u vidu da mi na svo zemljište koje se nalazi u zakupu, a to je 4.000 hektara mi dajemo za 250 evra.... Mi na tome zarađujemo oko 450 evra po hektaru, što je tri puta više nego do sada", rekao je Vučić.

"Arapi daju 8 miliona dinara, mi dajemo 16. 000 evra to je naša jednina obaveza. Odluke mogu doneti jedino u skladu sa Vladom Srbije", rekao je Vučić i dodao da kompanija iz UAE ima obavezu da zadrži 80 radnika iz Sivca i Jadra kao i da zaposli nove visoke stručnjake.

XS
SM
MD
LG