Dostupni linkovi

Vučić: Istraga u NIS-u neće ugroziti odnose sa Moskvom


Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne veruje da će pokretanje istrage o ruskoj privatizaciji NIS-a ugroziti odnos Srbije sa Rusijom, navodeći da bi bilo odlično ako bi bilo moguće da se napravi revizija ugovora o kupovini NIS-a.

"Šta se u konkretnom slučaju događalo pokazaće istraga nadležnih organa. Ne tvrdim da postoji krivično-pravna odgovornost... Uopšte čak i ne verujem da je tu državni vrh uzimao pare. Ali, nadležni organi će da rade svoj posao", rekao je Vučić.

On je podsetio da je Srbija, uz BiH, jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize.

"Čini mi se da to dovoljno govori o našem poštovanju prema Ruskoj Federaciji i poštivanju tog odnosa", rekao je Vučić, navodeći da Vlada Srbije vodi unutrašnju i spoljnu politiku po Ustavu Srbije i u skladu sa interesima građana Srbije.

Kada je reč o odnosu Srbije prema ukrajinskoj krizi i uvođenju sankcija Rusiji, Vučić je istakao da nema nikakvih pritisaka na Srbiju na brutalan način, ali da nije laka situacija.

"Nema ih na tako brutalan način kao što neko misli, ali ima ih na posredan način, a nekad je to i neposredno", rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije.

On je dodao da Srbija ima jasne odgovore da poštuje međunarodno pravo, ne meša se u sukobe, ali da Srbija mora da preživi.

"A da su nam sada (Rusi) zavrnuli gas, šta bimo radili na zimu? Nijedno preduzeće ne bi moglo da radi. Zato je `Južni tok` važan za Srbiju", rekao je Vučić, navodeći da Srbija ima problema sa energetskom bezbednošću.

On je rekao da se on ne plaši da važna pitanja za Srbiju pokreće pred velikim liderima u svetu i da je takva pitanja pokretao i pred ruskim liderima.

"Mi smo o nekim stvarima razgovarali i o tome ćemo nastaviti razgovore. Da li sam srećan zbog toga što je neko napravio profit od 500 miliona dolara za šest meseci na našoj nafti i gasu? Nisam. A da nam je na kraju ukupan profit od 400 miliona i da na kraju dobijemo dividendu od 29 miliona, a da od onoga što je ulagano u region nismo videli mnogo toga", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da rukovodstvo Srbije ne radi ni za Amerikance, niti za Ruse, nego za Srbiju i građane Srbije i štiti interese Srbije.

XS
SM
MD
LG