Dostupni linkovi

Maliki odbija da napusti vlast


Irački premijer Nuri el Maliki rekao je danas da se neće odreći vlasti sve dok federalni sud ne presudi o onome što je nazvao predsednikovim "kršenjem Ustava" jer je odlučio da ga zameni pripadnikom njegove vlastite partije.

Ratoborni El Maliki našao se izolovanim, i od strane iračkih političara i od većeg dela međunarodne zajednice koji podržavaju novoimenovanog mandatara za sastav vlade, Hajdera el Abadija, takođe pripadnika Dava partije, iz koje je i dosadašnji irački premijer.

Predsednik Iraka Fuad Masum je El Abadiju dao mandat za sastav vlade koja bi mogla da ujedini zemlju čije severne i zapadne delove su zauzeli sunitski ekstremisti.

"Istrajavanje na premijerskoj funkciji je etička i patriotska dužnost kojom se brane prava birača. Insistiranje na tome do kraja je u cilju zaštite države", rekao je El Maliki u nedeljnom televizijskom obraćanju naciji.

Maliki je izjavio u ponedeljak da odluka predsednika da poveri mandat Hajdaru Abadiju za formiranje nove vlade, a ne njemu, predstavlja ozbiljno kršenje ustava, ističući da je to učinjeno uz podršku SAD.

U govoru koji je emitovan na televiziji, Maliki je obećao da će "ta greška biti ispravljena" i optužio Vašington za mešanje, navodeći da su SAD "stale na stranu kršenja ustava".

Iračka vojska je danas pojačala bezbednosne mere u Bagdadu, dok istovremeno jača međunarodna podrška za političku tranziciju u zemlji.

U iračkoj javnosti je već dugo prisutno nezadovoljstvo El Malikijevom vlašću, koga optužuju za podele u zemlji i to što je skrajnuo sunitsku i druge manjine u zemlji.

I Saudijska Arabija i Iran, regionalni rivali koji su često oštro bili podeljeni po pitanju Iraka, sada su izrazili podršku El Abadiju.


XS
SM
MD
LG