Dostupni linkovi

Kijev: Ruski konvoj neće biti pušten u Ukrajinu


Ruski konvoj sa 280 kamiona u kome je humanitarna pomoć, približava se ukrajinskoj granici, dok vlasti u Kijevu upozoravaju da ga neće pustiti u zemlju.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je osudio “cinizam” Rusije ističući da njegova zemlja može da primii bilo kakvu vrstu humanitarne pomoći samo od Međunarodnog crvenog krsta (ICRC).

Ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov napisao je na Fejsbuku: “Nikakav putinovski ‘humanitarni konvoj’ neće biti pušten preko teritorije Harkovske oblasti. Provokacije ciničnog agresora na našoj teritoriji su nedopustive”.

Ruske vlasti ističu da je trasa konvoja dogovorena sa zvaničnim Kijevom i kada pređe ukrajinsku granicu nastaviće put pod nadzorom Međunarodnog crvenog krsta. ICRC je saopštio da su mu potrebne dodatne informacije o konvoju.

Ukrajina je juče saopštila da ruski kamioni sa humanitarnom pomoći neće ući na ukrajinsku teritoriju već će tovar biti pretovaren u vozila Međunarodnog komiteta Crvenog krsta na rusko-ukrajinskoj granici.

Ukrajinski i zapadni zvaničnici izražavaju bojazan da Rusija koristi humanitarnu pomoć kao pokriće za slanje vojnika u istočnu Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG