Dostupni linkovi

Gaspromnjeft iznenađen istragom o privatizaciji NIS-a


Zamenik generalnog direktora kompanije "Gaspromnjeft" Vadim Jakovljev izjavio je da je iznenađen početkom istrage o prodaji kompanije NIS iz 2008. godine i naglasio da istraga nije u direktnoj vezi sa rukovodstvom kompanije.

"S obzirom na to da u Srbiji poslujemo od 2008. godine, naši odnosi sa Vladom Srbije su bili partnerski i sve smo rešavali dijalogom. Međuvladinim sporazumom, zaključenim između Ruske Federacije i Srbije, definisani su odnosi u sferi energetike i uzajamne obaveze strana", napomenuo je Jakovljev.

On je naglasio da je "Gaspromnjeft", kao učesnik u realizaciji međuvladinog sporazuma, ispunio sve obaveze, proveo modernizaciju, uložio potrebna sredstva u razvoj NIS-a, proširio maloprodajnu mrežu benzinskih stanica i povećao resurse.

"To je rezultiralo time da je kompanija NIS postala najuspješnije preduzeće i najveći poreski obveznik. Izašli smo na beogradsku berzu, redovno isplaćujemo dividende", naveo je Jakovljev.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović formirao je pre dva dana specijalni istražni tim koji će ispitati sve činjenice i okolnosti u vezi sa privatizacijom NIS-a.

NIS je u većinskom vlasništvu ruskog "Gaspromnjefta" od 2008. godine, kada je međuvladinim sporazumom između Ruske Federacije i Srbije 51 odsto akcija NIS-a prodato "Gaspromnjeftu" za 400 miliona evra, sa obavezom ruskog partnera da do 2012. godine uloži oko 550 miliona evra u modernizaciju Rafinerije Pančevo, što je učinjeno u predviđenom roku.

U okviru tog sporazuma predviđeno je da kompanija "Gasprom" izgradi deonicu gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju i da se modernizuje podzemno skladište gasa Banatski dvor.

XS
SM
MD
LG