Dostupni linkovi

Industrijska proizvodnja Kina usporila na devet odsto


Rast industrijske proizvodnje u Kini je jula bio devet odsto na godišnjem nivou što je nešto manje u odnosu na jun kada je rast bio 9,2 odsto, objavljeno je zvanično u sredu.

Maloprodaja je prošlog meseca porasla za 12,2 odsto u odnosu na jul prošle godine što je blago usporavanje potrošnje u odnosu na 12,4 odsto rasta u junu.

Kapitalne investicija - u infrastrukturu, porasle su za 17 odsto na godišnjem nivou za sedam meseci ove godine (januar-jul) što je ispod tržišnih očekivanja. To je najsporiji tempo rasta od 2001.

Pošto je ekonomski rast Kine opao na 7,4 odsto u prvom kvartalu, i bio najniži za 18 meseci, Peking je aprila uveo stimulanse ciljane da povećaju aktivnost.

Vlada je uvela poreske olakšice, povlastice za povećanje investicija u infrastrukturu i ciljano ublažila monetarnu politiku za podsticanje malih preduzeća i poljoprivrede.

Po mišljenju stručnjaka, inflacija je pod kontrolom - jula je bila stabilna (+2,3 odsto) i zatno ispod zadatog plafona od 3,5 odsto što vladi daje malo prostora za mere podrške privredi.

XS
SM
MD
LG