Dostupni linkovi

Petrič: Putin preko RS želi da oslabi EU


Nekadašnji visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič izjavio je da Nemačka priprema novi pristup Balkanu, upozorivši da Bosna i Hercegovina (BiH) jako zaostaje na evropskom putu.

"Očigledno je da Nemačka priprema novi pristup Balkanu i to je veoma bitno. Usred niz velikih problema u svetu, fascinantno je i za svaku pohvalu da se osvrćemo na zapadni Balkan i gledamo šta je dobro, a šta nije", rekao je Petrič za sarajevski Dnevni avaz, osvrćući se na nedavno održanu konferenciju u Berlinu o situaciji u BiH.

Petrič smatra da niko ne sme potceniti socijalnu dimenziju problema u BiH, dodavši da Zapad mora da ima plan za BiH nakon što se u toj zemlji u oktobru održe izbori.

"U februaru su nas demonstracije iznenadile. Ne smemo dopustiti sebi da nam se isto desi, ako se uskoro protesti ponove. Sada je dobra prilika da napravimo plan. Bira se novo vođstvo EU, a BiH očekuju izbori u oktobru. Videćemo šta će vaši glasači odlučiti, ali mi sa Zapada moramo biti spremni", istakao je austrijski diplomata.

Navodeći da je potrebno učiniti sve da se situacija u BiH promeni nabolje, on je ocenio da se to više ne može činiti korišćenjem "bonskih ovlašćenja" visokog predstavnika, već da građani i civilno društvo treba da imaju posebnu ulogu u bržem kretanju BiH prema EU.

"Niko ne dovodi u pitanje da je mesto BiH u EU, ali je taj cilj vrlo daleko", kazao je nekadašnji visoki predstavnik u BiH.

"Mi moramo pokazati vođstvo i rešiti naš najslabiji deo balkanske slagalice", kazao je Petrič.

Petrič smatra i da je BiH postala "poligon preko kojeg ruski predsednik Vladimir Putin pokušava da oslabi uticaj EU".

"Putin deluje i u BiH i to preko Republike Srpske, s jednostavnom logikom da, ako već ne može da ima pod uticajem celu BiH, onda barem zagorčava život EU manipulišući RS-om uz podršku provincijalnog vođe (Milorada) Dodika".

XS
SM
MD
LG