Dostupni linkovi

Sud za Malikija, SAD protiv


Visoki federalni sud Iraka potvrdio je da je koalicija premijera Nurija Al Malikija najveća u parlamentu, te da bi on mogao da zadrži premijersku funkciju.

Predsednik Iraka Fuad Masum, po Ustavu, sada mora da zatraži od Malikija da formira novu Vladu Iraka, u kom su glavni izazov sunitska grupa Islamska država i sektaško krvoproliće, navodi Rojters.

Britanska agencija prenela je izjavu neimenovanog iračkog funkcionera da je ova sudska odluka "veoma zakomplikovati situaciju".

Maliki se našao pod pritiskom da odustane od trećeg premijerskog mandata, a optužio je Masuma, Kurda po nacionalnosti, da je dva puta prekršio Ustav, jer nije odredio mandatara za sastav nove vlade.

Uprkos neubedljivom izbornom rezultatu, Maliki ignoriše pozive sunita, Kurda, kolega šiita i vrha sveštenstva da odustane od premijerske funkcije i da zauzme poziciju koja neće izazvati efekat podele u narodu.

Sa druge strane, Sjedinjene Države su podržale iračkog predsednika Fuada Masuma kao garanta Ustava, nakon što ga je premijer Nuri Al Maliki optužio da krši najviši državni konstitutivni akt.

Državni sekretar DŽon Keri je pozvao Malikija da ne podstiče nove političke tenzije, naglašavajući da će izostati podrška međunardone zajednice za sve ono što odstupa od legitimnog ustavnog procesa na kome se radi i pozvao Malikija da ne potpiruje tenzije.

Američki predsednik Barak Obama pozvao je iračke političare da formiraju sveobuhvatnu vladu koja bi mogla da se suprotstavi sve većoj pretnji od militantne sunitske organizacije Isis.

Istovremeno, specijalne policijske snage i pripadnici šiitske milicije lojalni Malikiju, raspoređene su na ključne tačke u Bagdadu, nakon što je on optužio predsednika za kršenje Ustava.

Mnogi Iračani smatraju da je Maliki delimično odgovoran za gubitke u severnom Iraku, jer je praktično institucionalizovao sektaštvo, a mnogi dojučerašnji saveznici, uključujući SAD okrenuli su mu leđa.

XS
SM
MD
LG