Dostupni linkovi

Poplave u BiH pod kontrolom


Trenutno stanje u Federaciji BiH relativno je pod kontrolom i nema dalje eskalacije klizišta i poplava, izjavio je vršilac dužnosti direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak.

"Međutim, situacija je i dalje teška u mjesnim zajednicama do kojih su odsječene putne komunikacije, a to su Željezno Polje u Žepču, Špionica kod Srebrenika, dijelovi Gračanice u poslovnoj zoni gdje ima farmi sa uginulim pilićima, te u našim spalionicama adekvatno zbrinjavamo taj animalni otpad, a u dijelovima Kalesije gdje su velika klizišta pokušavamo da osposobimo saobraćajnice", precizirao je Solak.

U Bijeljini se stabilizuje situacija na područjima koja su bila zaplavljena i sve rijeke su se povukle u korita, osim rijeke Save, čiji vodostaj je i dalje u porastu.

Na snazi je odluka o proglašenju vanredne situacije na dijelu područja grada Bijeljine u slivu rijeke Drine (rječice Janja i Modran) i u slivu rijeke Save (rječice Gnjica i Lukavac), a prati se vodostaj rijeke Save, navodi se u informaciji Uprave Civilne zaštite Republike Srpske.

U opštini Derventa vodostaj rijeke Ukrine je u opadanju, a iz Doboja i Modriče upućeno je nekoliko muljnih pumpi kao pomoć za izvlačenje mulja i vode iz poplavljenih objekata.

XS
SM
MD
LG