Dostupni linkovi

O Zemaljskom muzeju u Sarajevu odlučivaće sud


Federalno ministarstvo kulture i sporta poslalo je dopis Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, Federalnom tužilaštvu Federacije Bosne i Hercegovine i Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo u vezi sa rješavanjem situacije u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine koji je zatvoren od 4. oktobra 2012. godine, saopćeno je iz Kabineta minista.

Federalno ministarstvo kulture i sporta, na čelu sa ministrom Salmirom Kaplanom, na ovaj korak se odlučilo nakon što u proteklom periodu nije došlo do pomaka u rješavanju slučaja ovog nacionalnog spomenika, koji je nezakonito zatvoren skoro dvije godine.

"Tužilaštva smo upoznali sa situacijom u Zemaljskom muzeju te sa konkretnim postupcima uposlenika ove javne institucije za koje smatramo da imaju elemente krivičnih djela i očekujemo da će u narednom periodu doći do konkretnih pomaka u procesu rješavanja pitanja Zemaljskog muzeja", navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva za kulturi i sport.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine zatvoren je 4. oktobra 2012. zbog problema u vezi sa finansiranjem ove javne ustanove.

XS
SM
MD
LG