Dostupni linkovi

Lieberman za evropske inspektore na granici Gaze


Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman izrazio je u četvrtak u intervjuu za njemački Bild raspoloženost za prisustvo "evropskih inspektora" radi kontrole granica pojasa Gaze.

"Bez policajaca i vojnika. Njemačka i Evropska unija treba da pošalju inspektore u Gazu radi kontroliranja trgovine Palestinaca sa susjednim zemljama", ocijenio je Lieberman trećeg dana primirja između Izraela i Hamasa.

Šef izraelske diplomacije je podsjetio da je Evropska unija "to već učinila na graničnom prelazu Rafah", između juga Gaze i Egipta, podsjetivši na misiju Eubam pokrenutu 2005. godine i prekinutu u junu 2007., nakon što je izabran Hamas u Gazi.

Ponovno reaktiviranje ove misije, proširene na sve prelazne punktove oko pojasa Gaze, razmatra se u Evropskoj uniji. Zajednički tekst Pariza, Berlina i Londona je u planu, doznaje se iz izvora njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

"Da bi EU reaktivirala misiju, treba da "dobije saglasnost pet stalnih članica Vijeća sigurnosti", podsjetio je prošle sedmice šef francuske diplomacije Laurent Fabius.

Lieberman je potvrdio da Izrael ne želi upravljati Gazom. Iako je dugo zagovarao ponovnu okupaciju pojasa Gaze kako bi se izazvao pad Hamasa, on je u ponedjeljak preporučio mandat UN-a u Gazi. Ideju je ipak odbacio eminentni zvaničnik ministarstva odbrane Amos Gilad.

XS
SM
MD
LG