Dostupni linkovi

Poslednji pokušaj UN za pomoć Gazi


Ujedinjene nacije su spremne da pomognu obnovu pojasa Gaze poslednji put, upozorio je danas generalni sekretar svetskog tela Ban Ki- mun.

Otvarajući specijalni sastanak Generalne skupštine UN, Ban je apelovao na trajan mir, u trenutku kada se 72-časovni humanitarni prekid vatre između Izraela i Hamasa održava drugi dan zaredom, preneo je AFP.

"Bezumni ciklus patnji u Gazi i na Zapadnoj obali, kao i u Izraelu, mora se okončati", rekao je on na sednici Generalne skupštine koja ima 193 zemlje članice.

Nakon tri rata u Gazi u poslednjih šest godina, Ban je upozorio da je strpljenje sveta s Izraelcima i Palestincima na ispitu. "Da li moramo da nastavimo tako - gradi, ruši i gradi i ruši?" upitao je Ban dodavši: "Gradićemo opet, ali ovo mora biti poslednji put - da se obnavlja. Ovo mora prestati sada."

Za četiri nedelje sukoba u pojasu Gaze ubijeno je 1.875 Palestinaca, a na izraelskoj strani je bilo 67 žrtava, dok je skoro polovina od 1,8 miliona stanovnika Gaze napustila svoje domove, bežeći od sukoba. Izaslanik UN za Bliski istok Robert Seri rekao je da je razaranje i broj pognulih u najnovijem nasilju gore nego u sukobu koji je započeo krajem 2008. i početkom 2009. i trajao osam dana.

XS
SM
MD
LG