Dostupni linkovi

Ankete: Većina Škota nije za neovisnost


Uoči povijesnog referenduma o neovisnosti Škotske, na škotskoj je televiziji jučer prikazano prvo televizijsko sučeljavanje voditelja kampanje za neovisnost i kampanje za ostanak Škotske u Velikoj Britaniji, te rezultati anketa koji pokazuju da većina škotskih glasača nije za neovisnost, prenosi Hrt.hr.

Škoti će 18. rujna odlučivati hoće li ostati dio Ujedinjenog Kraljevstva ili izaći iz saveza s Engleskom, no ankete dosljedno pokazuju da su protivnici neovisnosti u znatnom vodstvu nad onima koji žele prekinuti zajednicu s Engleskom.

U tv debati, održanoj u američkom stilu, Glas za neovisnost Škotske od Londona zagovarao je škotski premijer Alex Salmond, dok je ostanak Škotske u više od 300 godina starom savezu branio bivši britanski ministar financija Alistair Darling.

Tijekom debate Salmond je tvrdio da bi neovisna Škotska mogla izgraditi pravednije i bogatije društvo. Za britansku vladu je rekao je da previše troši na nuklearno oružje, te obećao da neovisna Škotska neće sudjelovati u toj utrci.

XS
SM
MD
LG