Dostupni linkovi

Opozicija traži glasanje o nepoverenju Davutogluu


Glavna turska opoziciona stranka zatražila glasanje o nepoverenju šefu diplomatije Ahmetu Davutogluu zbog načina na koji vlada rukovodi talačkom krizom u Iraku.

Opoziciona Republikanska narodna partija podnela je parlamentu predlog za glasanje o nepoverenju ministru spoljnih poslova Davutogluu, optuživši ga da loše rukovodi krizom koja je izbila kada su militantni aktivisti oteli 49 ljudi, medju kojima i decu, iz turskog konzulata u Mosulu u junu, prenosi AP.

Vladajuća stranka premijera Erdogana uživa ubedljivu većinu u parlamentu, te se očekuje da predlog protiv Davutoglua bude odbačen, navodi američka agencija.

Istovremeno, Visoki izborni savet (YSK) zabranio je televizijsko prikazivanje predizborne reklame premijera Erdogana, koji je glavni favorit za novog predsednika na izborima koji će biti održani u nedelju, a kao razlog za zabranu navodi da reklama sadrži previše verskih simbola, prenosi AFP.

Reč je o trominutnoj reklami koja je od juče emitovana na turskim kanalima sa ciljem da Erdogana prikaže kao predsednika naroda. U njoj se čuje poziv na molitvu, a prikazana je i jedna žena kako se moli na tepihu.

Odluka, koja je usledila nakon pritužbe krajnje desničarske Partije nacionalističkog pokreta na reklamu, biće dostavljena svim televizijama koje sada moraju da povuku reklamu iz programa, a ne zna se da li će reklama možda biti izmenjena.

XS
SM
MD
LG