Dostupni linkovi

Mađarska banka oborila forintu


Nacionalna valuta Mađarske potonula je na najniži nivo u poslednjih 30 meseci, nakon što je centralna banka pooštrila uslove na sekundarnom tržištu obveznica.

Mađarska valuta oslabila je na 315 forinti za evro, što je najniži nivo u poslednje dve i po godine, nakon što je premašila psihološku barijeru od 315 forinti, prenosi agencija Frans pres.

Mađarska centralna banka (MNB) uvela je ovog meseca zabranu na kupovinu dvonedeljnih obveznica u pokušaju da podstakne trgovce da kupuju hartije s dužim rokom dospeća, zbog čega su se trgovci povukli sa sekundarnog tržišta obveznica.

Više zemalja istočne Evrope poslednjih nedelja beleži pad vrednosti valuta, budući da investitori odlaze sa tržišta koja smatraju rizičnim zbog zabrinutosti oko rusko-ukrajinskog konflikta.

Poslovni sajt portfolio.hu, međutim, navodi da je kurs forinte posebno slab, budući da je ta valuta druga najslabija na listi 30 valuta tržišta u usponu u poslednja tri meseca. Forinta je u datom periodu oslabila 2,1 odsto u odnosu na evro, a lošiji rezultat zabeležila je samo ukrajinska grivna, koja je u odnosu na evro pala 4,7 odsto.

XS
SM
MD
LG