Dostupni linkovi

Sud BiH ukinuo presudu u predmetu Turković


Sud BiH saopštio je danas da je prvostepena presuda u slučaju "Zijad Turković i drugi" ukinuta i naložen novi pretres pred Apelacionim odeljenjem Suda BiH zbog nekoliko bitnih povreda krivičnog postupka tokom sudjenja.

Apelaciono veće Suda BiH ukinulo je 1. avgusta prvostepenu presudu u predmetu "Zijad Turković i drugi", kojom su optuženi u ovom slučaju bili osudjeni na ukupnu zatvorsku kaznu od stotinu godina za pljačku
kargo-centra Aerodroma u Sarajevu, ubistva pet ljudi, šverc droge i
oružja, iznudu i druga krivična dela.

Zijad Turković i Milenko Lakić osudjeni su na zatvorsku kaznu od po 40 godina, Saša Stjepanović na 12 godina, a Fadil Aljović na pet godina. Muamer Zahitović je zbog iznude i pranja novca dobio tri godine.

U današnjem saopštenju o ukidanju presude se navodi da je reč o povredi prava na odbranu optuženih i prava na pravično sudjenje, što je garantovano odredbom Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava.

Glavni tužilac BiH Goran Salihović ocenio je da je ukidanje prvostepene presude u slučaju "Turkovioć i drugi" katastrofa za pravosudje BiH.

"Takve odluke o organizovanom kriminalu i terorizmu, kao i odluke kojima se puštaju ratni zločinci, te odluke o korupciji visokih funkcionera, gde se proces spušta na niži nivo, proizvode kod običnih gradjana pravnu nesigurnost i postavlja se pitanje dokle će sve ovo ići", rekao je Salihović.

Sud BiH navodi da poštuje princip jednakosti strana u postupku i da je dosledan u pravilnoj primeni krivičnih zakona i kada je reč o najtežim slučajevima organizovanog kriminala.

XS
SM
MD
LG