Dostupni linkovi

SDF: Ni 19 godina od Oluje niko nije procesuiran


Srpski demokratski forum (SDF) upozorio je danas da ni 19 godina od završetka "Oluje" u Hrvatskoj niko nije procesuiran za zločine počinjene nad srpskim civilima za vreme i nakon te policijsko-vojne akcije u avgustu 1995.

"Kolika god bila tačna brojka srpskih civilnih žrtava - ona Hrvatskog helsinškog odbora o više od 600 ubijenih srpskih civila za vreme 'Oluje' i u narednih 100 dana, ili ona u evidenciji DORH-a o 214 smrtno stradalih osoba, ubistava civila srpske nacionalnosti bilo je dovoljno da mučno obeleže čitavo područje na kojem su Srbi vekovima živeli, te zatraže procesuiranje i osudu onih koji su
zločine naredili i onih koji su ih počinili", saopštio je SDF.

Ta organizacija sa sedištem u Zagrebu, ocenjuje da je "konačno vreme da u Hrvatskoj počne stvarni proces suočavanja s prošlošću koji pre svega treba da krene od priznanja postojanja srpskih civilnih žrtava za vreme vojno-policijske akcije 'Oluja', zatim izražavanja iskrenog pijeteta prema tim žrtvama na svim nivoima društva, te procesuiranja odgovornih za predmetne zločine".

"Društvo treba da prihvati činjenicu da se zločin nad civilima dogodio, a da zločinci i ubice slobodno se šetaju oko nas predstavljajući se kao heroji", dodaje SDF.

SDF napominje da "sve to treba odvojiti od dnevne politike jer mučko ubijanje staraca nema nikakve veze sa oslobađanjem države". "Ovde se radi o teškom zločinu i to onom najgore vrste - prema nezaštićenima, starima i nemoćnima, i što nije manje bitno, prema onima koji su poslušali apel predsednika (Hrvatske Franje) Tuđmana i ostali u svojim kućama", saopštava SDF.

Predsednik Upravnog odbora SDF Veljko Džakula je 5. avgusta 2012. godine prisustvovao obeležavanju "Oluje" u Kninu, kao prvi zvaničnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG